5th Class Mental Ability Numbers Inserting Missing Number

Inserting Missing Number

Category : 5th Class

 

                                                                   Inserting Missing Number

 

Learning Objectives

  • To get aware of Missing Number.
  • Increasing interest about this segment of reasoning.
  • Improving the general awareness.
  • Increasing the word power.

 

Introduction

In these types of questions different characters/numbers/letters) are arranged in a matrix with one term missing or characters are arranged in a wide range of geometrical figures. The characters in such arrangement follow a certain pattern and you are required to identify that pattern so that you can substitute the question mark (?) with a suitable character.

Such questions can be solved as series (numbers/letters) are done. No particular and specific rules are applied in such questions. Although you must keep the following tips in your mind:

 

  1. Find the missing number in the given number matrix.

4

9

2

3

?

7

8

1

6

(a) 7                              (b) 8

(c) 9                             (d) 5

(e) None of these

Answer (d)

 

Explanation: It is a magical square starting from 1 to 9 and sum of each diagonal/ row or column is equal to 15.

 

 2. What is the missing number in the given series below?

(a) 32                                        (b) 36

(c) 42                                        (d) 56

(e) None of these

Answer: (b)

 

Explanation: Pattern followed in  is \[Q=P\times 2+2\]

Hence, number in lower part of the fourth circle is \[~17\times 2+2=34+2=36\]..

 3. Which number will replace the question mark in the figure given below?

 

(a) 36                                        (b) 58

(c) 97                                        (d) 82

(e) None of these

Answer: (c)

Explanation: Rule followed in each figure.

 

\[\left( Y-Z \right)\times 4=X\]

Hence, \[\left( Y-79 \right)\times 4=72\]

\[\Rightarrow ~Y-79=\frac{72}{4}~=\text{ }18\]

\[\Rightarrow Y=18+79=\]

4. Find the missing number in the pattern given below:

 

(a) 8                             (b) 7

(c) 6                             (d) 5

(e) None of these

Answer: (c)

 

Explanation: Sum of numbers of lower portion doubles off in upper portion.

\[10+3+6=19\times ~2=38\]

\[6+5+7=18\times ~2=36\]

\[3+4+5=12\times ~2=24\]

 5. Find the missing numbers if certain rule, is followed in each of the given figures.

(a) 35                                        (b) 65

(c) 80                                        (d) 95

(e) None of these

Answer: (c)

 

Explanation:

\[\left. \begin{align}

  & 1\times 1+5\times 5 \\

 & 1+25=26 \\

\end{align} \right\}\]       \[\left. \begin{align}

  & 3\times 3+7\times 7 \\

 & 9+49=58 \\

\end{align} \right\}\]       \[\left. \begin{align}

  & 4\times 4+8\times 8 \\

 & 16+64= \\

\end{align} \right\}\]

 6. Find the missing number, if same rule is followed in all the three figures.

 

(a) 74                           (b) 58

(a) 74                           (b) 58

(c) 47                            (d) 36

(e) None of these

Answer: (c)

 

Explanation: Following this pattern as

\[(13\times 8)-\left( 13+8 \right)=10421=83\].

\[(11\times 9)-\left( 11+9 \right)=99-20=79\].

Similarly,

7. Find the missing number, if same rule is followed in all three figures.

 

 

14

9

 

8

17

 

19

7

120

138

?

 

(a) 112                         (b) 127

(c) 138                                      (d) 5

(e) None of these

Answer: (b)

 

Explanation: Rule followed in each Box

 

Similarly,

 

8. Find the missing number, if a certain rule is followed row wise or column–wise.

9

12

5

54

?

35

12

15

14

 

(a) 180                          (b) 125

(c) 90                           (d) 45

(e) None of these

Answer: (c)

 

Explanation: Rule followed in the given matrix

 

 9. Find the missing number, if same rule is followed in all the three figures.

(a) 5                              (b) 6

(c) 7                                          (d) 8

(e) None of these

Answer: (b)

 

Explanation: \[\]

 

Hence,

10.          Find the missing number, if a certain rule is followed row?wise or column?wise.

1

3

5

2

4

1

5

6

3

64

?

81

(a) 25                                        (b) 36

(c) 169                                      (d) 225

(e) None of these

Answer: (c)

Explanation: \[1+2+5=8\Rightarrow ~8\times ~8=64\].

\[5+1+3=9\Rightarrow ~9\times 9=81\].

 11. Find the missing number, if a certain rule is followed row wise or column–wise.

 

5

6

7

8

9

4

3

2

1

42

?

29

(a) 64                            (b) 57

(c) 49                           (d) 36

(e) None of these

Answer: (b)

 

Explanation: \[5\times ~8+2=40+2=42\].

\[7\times 4+1=28+1=29\].

 12. Find the missing number, if a certain rule is followed row–wise or column–wise.

 

3

8

1

2

?

6

7

0

5

(a) 7                                          (b) 5

(c) 3                                           (d) 4

(e) None of these

Answer: (d)

 

Explanation: Sum of all Row and sum of all column is equal

 13. Find the missing number, if same rule is followed in all the three figures.

 

(a) 21                           (b) 20

(c) 35                           (d) 40

(e) None of these

Answer (b)

 

Explanation:

\[\left( 8559 \right)+\left( 2516 \right)~\left( 7964 \right)+\left( 3529 \right)~\left( 4936 \right)+\left( 169 \right)\]

.

 

Commonly Asked Question

  1. What is the missing number in the given series below?

 

(a) 27                           (b) 37

(c) 47                           (d) 57

(e) None of these

Answer: (b)

Explanation: Pattern followed in  is  \[Q=P\times 2+3\]

Hence, number in lower part of the fourth circle is  \[\Rightarrow ~17\times 2+3=34+3=37\].

2. Which number will replace the question mark in the figure given below?

(a) 12                                        (b) 17

(c) 18                                        (d) 32

(e) None of these

Answer: (c)

 

Explanation: .

 

3.         Find the missing number in the pattern given below

 

(a) 5                             (b) 6

(c) 7                             (d) 8

(e) None of these

Answer: (c)

 

Explanation: Sum of numbers of lower portion doubles off in upper portion.

\[9+2+5=16\times 2=32\]

\[12+1+5=18\times 2=36\]

\[13+3+2=18\times 2=36\]

 

4.       Find the missing number, if same rule is followed in all the three figures.

 

(a) 45                            (b) 56

(c) 64                           (d) 74

(e) None of these

Answer: (d)

 5. Find the missing number, if same rule is followed in all the three figures.

(a) 90                                        (b) 111

(c) 135                                      (d) 89

(e) None of these

Answer: (b)

 

Explanation: Following this pattern as

\[(14\times ~8)\left( 14+8 \right)=11222=90\].

\[(15\times ~9)\left( 15+9 \right)=13524=111\].

Similarly. .

 

Other Topics

Notes - Inserting Missing Number
  15 10



LIMITED OFFER HURRY UP! OFFER AVAILABLE ON ALL MATERIAL TILL TODAY ONLY!

You need to login to perform this action.
You will be redirected in 3 sec spinner

Free
Videos