6th Class English Inferring Information Inferring Information

Inferring Information

Category : 6th Class

 

Inferring Information

 

·                     Example 1

In this section, we try to extract information from the given lines or passages.

 

Direction (1 - 2): Read the following information and answer the questions that follow it:

Paul is taller than Michael, but shorter than Andy. Sam is taller than Michael but shorter than Gary.

 

1.             Who is the tallest?

(a) Andy                       

(b) Gary

(c) Andy or Gary          

(d) Cannot be determined

(e) None of these

Ans.     (d) On arranging:

Andy > Paul > Michael

Gary > Sam > Michael

 

2.             Who is the shortest?

(a) Paul                           (b) Sam

(c) Gary                          (d) Michael

(e) None of these

Ans.     (d) Michael is the shortest.

 

·                     Example 2

 

Direction (3 - 4): Read the following information and answer the questions that follow it:

Among five boys, Dennis is taller than Shaun, but not as much as Raju. Jayant is taller than Dutta but shorter than Shaun.

 

3.             Who is the tallest?

(a) Raju                           (b) Shaun

(c) Dennis                         (d) Can't be determined

(e) None of these

Ans.     (a) On arranging : Raju, Dennis, Shaun, Jayant, Dutta.

 

4.             Which will be the third word when the following words are arranged according to the dictionary pattern?

(a) Amphibian                     

(b) Amorphous

(c) Ambiguous                   

(d) Ambivalent

(e) None of these

Ans.     (b) On arranging : Ambiguous, Ambivalent, Amorphous, Amphibian.

 

·                     Example 3

 

Direction (5 - 9):

 

(i)         Nine students A, B, C, D, E, F, G, H and I are sitting on a bench and are facing towards the sea.

 

(ii)        C is next to the right of A and second to the left of H.

 

(iii)       B is on any one end and second to the left of E.

 

(iv)       G is the neighbour of D and E.

 

5.             Which of the two students are on the two ends?

(a) C and G                  (b) A and G

(c) A and E                   (d) B and H

(e) None of these

Ans.     (d)

 

6.             Which of the following is true?

(a) C and H are neighbours of B.

(b) F isjust in the middle of all students.

(c) Group of 8 friends isjust left to H.

(d) H and F are neighbours of I.

(e) None of these

Ans.     (c)

 

7.             Who is just in the middle?

(a) H                            

(b) F         

(c) D                            

(d) B

(e) None of these

Ans.     (c)

 

8.             Which of the following groups may be just right to F?

(a) IHD                         

(b) HDC

(c) IHB                         

(d) DGE

(e) None of these

Ans.     (d)

 

·                     Example 4

 

Direction (9-13)

(i)         A, B, C, D, E, F, G and H are sitting in a line facing towards East.

(ii)        A is fourth to the right of E.

(iii)       H is fourth to the left of D.

(iv)       C and F are not at the ends and are neighbours of B and G, respectively.

(v)        H is next to the left of A and A is the neighbour of B.

 

9.             What is the position of F?

(a) Next to the right of E           

(b) Next to the right of G

(c) Next to the right of D          

(d) Between G and H

(e) None of these

Ans.     (a)

 

10.          Which of the following is true?

(a) G is the neighbour of H and A.   

(b) B is next to the right of A.

(c) E is at left end.                  

(d) D is next to the left of B.

(e) None of these

Ans.     (c)

 

11.          Who is the neighbour of D?

(a) F                             

(b) C

(c) B and C                   

(d) Cannot be determined

(e) None of these

Ans.     (b)

 

12.          Which of the following is true?

(a) H is second to the right of F     

(b) E is fourth to the left of A.

(c) D is fourth to the right of H.     

(d) All of these

(e) None of these

Ans.     (d)

 

13.          Who are sitting on the ends?

(a) E and C                    (b) F and D

(c) GandB                      (d) E and D

(e) None of these

Ans.     (d

 

Other Topics

Notes - Inferring Information
  30 20


You need to login to perform this action.
You will be redirected in 3 sec spinner