6th Class English Classification Classification

Classification

Category : 6th Class

 

Classification

 

Everything on the Earth or in the Universe is not unique, it is identical with some other things in various respects. Here, we are giving examples to develop your understanding about the classification:

 

1.            Choose the odd one out:

(a) Guava                      (b) Cauliflower

(c) Malta                        (d) Coconut

(e) None of these

Ans.     (b) Except cauliflower all three are the names of fruits.

 

2.            Choose the odd one out:

(a) Peacock                    (b) Hen

(c) Mare                         (d) Bitch

(e) None of these

Ans.     (a) Here all the given options represent an animal but peacock represents a male animal while the rest represent a female animal.

 

3.            Choose the odd one out:

(a) Square                      (b) Rectangle

(c) Triangle                     (d) Area

(e) None of these

Ans.     (d) All others are geometrical figures.

 

4.            Choose the odd one out:

(a) Gallon                      (b) Ton

(c) Quintal                     (d) Kilogram

(e) None of these

Ans.     (a) All the remaining are units of weight while ?gallon? is the unit of capacity.

 

5.            Choose the odd one out:

(a) Barometer                 (b) Thermometer

(c) Diameter                   (d) Lactometer

(e) None of these

Ans.     (c) All the remaining things are the instruments of measurement.

 

6.            Choose the odd one out:

(a) Rain                         (b) Fog

(c) Smoke                      (d) Mist

(e) None of these

Ans.     (a) All the other items remain in the atmosphere in the form of minute particles.

 

7.            Choose the odd one out:

(a) Direction                   (b) Compass

(c) Needle                      (d) Magnet

(e) None of these

Ans.     (a) All the other are instruments.

 

8.            Choose the odd one out:

(a) Moon                       (b) Jupiter

(c) Mars                         (d) Saturn

(e) None of these

Ans.     (a) All the rest are planets.

 

9.            Choose the odd one out:

(a) Water                       (b) Flower

(c) Leaf                         (d) Branch

(e) None of these

Ans.     (a) All others are the parts of a tree.

 

10.          Which one is different from the rest three?

(a) Kuchipudi                  (b) Kathak

(c) Disco                        (d) Manipuri

(e) None of these

Ans.     (c) All the others are classical dances.

 

11.          Which one of the following is different from the rest three?

(a) Breathing                  (b) Singing

(c) Playing                     (d) Writing

(e) None of these

Ans.     (a) Only breathing is a natural action.

 

12.          Which one of the following is different from the rest three?

(a) Car                          (b) Chariot

(c) Cart                          (d) Sledge

(e) None of these

Ans.     (a) All the rest are pulled by animals.

 

13.          Which one of the following is different from the rest three?

(a) Mansion                    (b) Villa

(c) Garage                      (d) Apartment

(e) None of these

Ans.     (c) All the rest are places for people to live in.

 

14.          Which one of the following is different from the rest three?

(a) Hero                         (b) Villain

(c) Heroine                     (d) Director

(e) None of these

Ans.     (d) All the rest are artists.

 

15.          Which one is different from the rest three?

(a) Trouser                     (b) Shirt

(c) Frock                        (d) Coat

(e) None of these

Ans.     (c) Frock is an exclusive garment for ladies while other three are used by both males and females.

 

Other Topics

Notes - Classification
  30 20


You need to login to perform this action.
You will be redirected in 3 sec spinner