# 4th Class Mathematics Addition and Subtraction Subtraction

## Subtraction

Category : 4th Class

### Subtraction

Subtraction is the method by which we know the remaining after taken away some quantity from a certain quantity.

Operation of Subtraction on the Numbers

Subtract 4564569 from 9875469

Step 1:  Arrange the digits of the numerals as per the place value chart.

 T-C C T-Th Th H T O 9 8 7 5 4 6 9 4 5 6 4 5 6 9

Step 2: Now subtract ones from ones, tens from tens and so on.

 T-C C T-Th Th H T O 9 8 7 5 4 6 9 - 4 5 6 4 5 6 9 5 3 1 0 9 0 0

Subtract 3056456 from 5648970.

Solution:

Arrange the digits according to the place value chart and subtract ones from ones, tens from tens and so on

Terms related to subtraction:

• Minuend: The number from which other number is subtracted.
• Subtrahend: The number which is subtracted from the other number.
• Difference: When a number is subtracted from other, the product is called difference.

Problems Based on Subtraction

Subtract 15 lakhs from 12 crores.

Solution:

12 crores = 11 crores + 100 lakhs (100 lakhs = 1 crore)

And 100 lakhs - 15 lakhs = 85 lakhs

So, 12 crores - 15 lakhs = 11 crores + 85 lakhs

Thus, Twelve crores - fifteen lakhs = Eleven crore eighty five lakhs =118500000

Word Problems Based on Subtraction

The sum of two numbers is 7894562. If one of the numbers is 564897 then find the other.

Solution:

Sum = 7894562

One of the numbers = 564897

Therefore, other number = 7894562 - 564897 = 7329665

A water tank contains 9800365 litre water. 456876 litre water is replaced by 9864 cubic stones. Find the remaining amount of water in the tank?

Solution:

Amount of water in the water tank = 9800365 L After replacing 456876 litre water by cubic stones, remaining amount of  water = 9800365 L - 456876 L

= 9343489 L.

Word Problems Based on Addition and Subtraction

There are two boxes, first box contains only red balls whereas second box contains blue and white balls. Number of red, blue and white balls are 456456, 745879, and 25463 respectively. Jack threw all the white balls out of box. Find the remaining number of balls in the second box.

Solution:

Second box contains two types of coloured balls blue and white. Jack threw all the white coloured balls out of box.

Therefore, number of balls in the second box = Total number of blue balls. = 745879

A and B represents two different villages. Population of the village A is 758945 in which 548796 are educated. Population of the village B is 879456 in which 256456 are educated. Find the total number of uneducated people.

Solution:

Number of uneducated people in the village  A = 758945 - 548796 = 210149

Number of uneducated people in the village B = 879456 - 256456 = 623000

Therefore, total number of uneducated people = 210149 + 623000 = 833149 .

• Addition is the operation to know the total quantity when two or more than two quantities are taken together.
• The numbers which are added together called addend and the problems is called sum.
• When two or more than two numbers are added, the product is called sum.
• Subtraction is the method by which we know the remaining after taken away some quantity from a certain quantity.
• The sum of a number and 0 is equal to the number itself.
• The result of subtractions is called the difference between the numbers.

• Plus and minus are Latin words. In Latin plus means more and minus means less.
• In the USA, -7 is pronounced as negative seven instead of minus seven.

Choose correct option for the expression 12 crores - 12 thousands.

(a)119988000

(b) 118899000

(c) 119987000

(d) 129988000

(e) None of these

Explanations

12 crores = 11 crores + 99 lakhs + 100 thousands

And 100 thousands - 12 thousands = 88 thousands So,

12 crores - 12 thousands = 11 crores+ 99 lakhs + 88 thousands

Thus, 12 crores - 12 thousands = Eleven crore ninety nine lakhs eighty eight thousands = 119988000

Cody goes 45607 km north and returns back then he goes 84659 km east and returns back. Find the total distance covered by him.

(a) 2600532km

(b) 2560532km

(c) 260532km

(d) 280732km

(e) None of these

Explanations

Total distance covered by Cody = 45607 km + 45607 km + 84659 km + 84659 km = 260532 km.

Difference of the two numbers is 5648 less than 908564. If one of the numbers is 789006, find the other number from the following.

(a) 1691925

(b) 1691902

(c) 1691922

(d) 1391922

(e) None of these

P = 454658, Q = 400085, R = 408789. Which one of the following is the greatest?

(a) P + R

(b) Q + R

(c) P + Q

(d) All of these are equal

(e) None of these

A + B is greater than C + D. Choose the correct option.

(a) If C is greater than A, B must be greater than D.

(b) If A is greater than C, D must be greater than B.

(c) If A is greater than D, B must be greater than D.

(d) If D is greater than A, B must be equal to D.

(e) None of these